Mrożona kawa włoska to świetny i sprawdzony sposób na orzeźwienie. Polecamy proste i szybkie pomysły jak ją przygotować.
Kostki lodu z kawy włoskiej MOKADOR w upalny dzień.
Możemy przygotować więcej filiżanek kawy, odstawić do schłodzenia, aby można było je wstawić do lodówki i przygotować z nich kostki lodu. (jeśli słodzisz kawę, dodaj cukier przed schłodzeniem kawy)
KOSTKI LODU Z WŁOSKIEJ KAWY
Kawę należy schłodzić w przewiewnym miejscu, następnie wlać do pojemniczków na lód. Wstawiamy schłodzone pojemniczki do zamrażarki i czekamy, aż kawa zamarznie do konsystencji kostek lodu.
KAWA WŁOSKA SCHŁODZONA
Przygotowaną wcześniej w ekspresie filiżankę kawy schładzamy i wstawiamy do lodówki
DODATKI
Możemy użyć bitej śmietany lub schłodzonego mleka. Na koniec do udekorowania kawy można użyć cynamonu, kakao, lub chili
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kawę wlewamy do wysokiej szklanki, wrzucamy kostki lodu z kawy i dodajemy bitą śmietanę lub mleko. Lekko posypujemy cynamonem lub innym aromatycznym dodatkiem i Voila gotowe